F I Z I O H E A L T H
Str. Pârgarilor nr. 50, București +40771452767 contact@fiziohealth.ro Luni - Vineri: 08:30 - 20:30

Ce trebuie să știi despre kinetoterapia pediatrica!

Viitorul nostru sunt copiii !
Investim în educație și sănătate!
Ce e mai important decât un copil dezvoltat psihic și fizic armonios?
Cum putem să îi ajutăm?

        KINETOTERAPIA PEDIATRICĂ

Generalități

Kinetoterapia pediatrică ajută la depistarea timpurie a problemelor de sănătate și utilizează o varietate de modalități. Kinetoterapeutul împreună cu medicii specialiști pun diagnosticul , tratează și gestionează planul terapeutic pentru sugari, copii și adolescenții cu o varietate de deficiențe de creștere (cifoza , scolioză, hiperlordoză, genu varum, genu valgum , tal valg), tulburări/boli congenitale de dezvoltare, neuromusculare, scheletice sau dobândite.
Tratamentele se concentrează în principal pe îmbunătățirea abilitățiilor motorii  grele și fine, echilibrului și coordonarii, forței și rezistenței, precum și procesarea/integrarea cognitivă și senzorială.
În cazul copiilor cu vârste cuprinse între 0-16 ani, kinetoterapia pediatrică reprezintă un set de proceduri menite să îmbunătățească abilitățile  de mișcare ale acestora, folosindu-se de metode cum sunt antrenarea mișcării, tonifierea, exercițiul, întinderea, echipamentul adaptat, învățarea motricității și joaca, precum și educația.
Programele de kinetoterapie la copii se aplică în recuperarea următoarelor tipuri de afecțiuni: recuperarea în afecțiuni ortopedice deviații de statică vertebrală (scolioză, cifoză, lordoză) deviații ale membrelor superioare și inferioare (tal valg, platfus, var-equin, talus varus, genuvalgum, geruvalgum, coxa-vara, etc.) recuperarea post-operatorie fracturi, operații de șold , operații de corectare a scoliozei recuperarea posttraumatică afecțiuni neurologice: paralizii cerebrale (parapareza, tetrapareza, hemipareza), paralizii de tip periferic boli neuromusculare (distrofii musculare, amiotrofii spinale, etc.), mielomelingocel, hidrocefalie, microcefalie) Sindromuri: West, Down, Hipoton, etc. Întârzieri motorii: tulburare de coordonare și echilibru, prematuritate severă 

Beneficiile kinetoterapiei la copii și adolescenți

 

            În cazul sugarilor, copiilor și adolescenților există avantaje considerabile atunci când urmează o terapie fizică, care aduce îmbunătățiri atât fizic, dar și mental. Kinetoterapia pediatrică îi ajută pe copii să învețe să realizeze cu succes și independent abilități motorii brute și abilități de mobilitate funcțională. Pe masură ce un copil începe să dezvolte aceste abilități, creează o formă mai mare de independență ce contribuie la obținerea unui sentiment mai înalt de stimă de sine.
            Deși kinetoterapia oferă o formă sigură de dezvoltare și întărire, este de asemenea și capabilă să fie o măsură preventivă esențială.

Ce putem îmbunătăți prin kinetoterapie pediatrică ?

 

Gama de miscare – cat de mult se poate indoi sau indrepta o articulatie

FortaEchilibru – abilitatea de a mentine echilibru (raspunsuri de inclinare si corectare) si de a se impiedica sa cada ( raspunsuri de protectie)

Reflexe – raspunsuri automate observate in special la sugari (intelegere palmara, support pozitiv, reflex tonic asimetric al gatului si labirintic ) 

Postura – alinierea corpului in diferite pozitii

Tonifierea – rezistenta naturala intr-un muschi 

Ce presupune kinetoterapia pediatrica ?

 

Activitati si exercitii de întindere și întărire pentru a creste gama și calitatea miscării unui copilStabilirea sau remodelarea modelelor de miscare pentru a urma dezvoltarea normală îmbunatatirea controlului postural Antrenament de mers Evaluarea necesitatii de echipamente adaptive si dispozitive ortopedice .

Cand este necesara kinetoterapia la copii si adolescenti ?

 

Acestia nu îndeplinesc etapele de dezvoltare asteptate în primul an de viată 

Au o preferință puternică pentru a-și întoarce capul într-o anumită parte sau pentru a folosi doar o parte a corpului

Se urcă în picioare sau merg într-un mod atipic/incomod au dificultati în a ține pasul cu colegii lor în timpul jocului

Nu sunt capabili să îndeplinească aceleași sarcini motorii grosiere

In mod frecvent se împiedică și cad în timpul mersului

Se plâng de durere atunci cand îndeplinesc sarcini motorii grosiere

Au fost răniți și nu pot îndeplini funcția la nivelul lor anterior 

 “O buna conditie fizica nu se obtine visand cu ochii deschisi si nici nu se dobandeste instantaneu!”         (Joseph H. Pilates)

           SFATUL KINETOTERAPEUTULUI   

    ,,Dezvoltarea motrică și somato-funcțională este cea mai importantă componentă în creșterea copiilor. O dezvoltare completă și complexă ce antrenează nu doar musculatura ci și viteza de reacție , motricitatea fină are nevoie de coordonarea unui specialist pe tot parcursul dezvoltării copilului !  ” – KT. Ecaterina Tănasie  

                KT. ECATERINA TANASIE – sef secție pediatrie

Programează o evaluare!

Vezi oferta!

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?