Postura corectă a copilului

Postura corectă a copilului

Postura corectă a copilului încă de la o vârstă fragedă îi asigură o postură corectă și mai târziu, în viața de adult. Aşa cum este obișnuit încă de mic să stea pe scaun, când se joacă sau atunci când merge pe stradă, la fel va ține cont de modul în care stă și la maturitate.

Coloana vertebrală este fragilă în copilărie și o poziție greșită a corpului poate duce la deformări greu de corectat (scolioză, cifoză, lordoză). In plus, capul ridicat, spatele drept și privirea înainte contribuie la încrederea în sine a copilului tău.

Poziția în care copilul stă în bancă, unghiul din care privește tabla de scris, felul în care este aplecat asupra caietului de clasa îi poate afecta pe termen lung sănătatea. In același timp, o poziție incorectă la școală și chiar acasă în fața calculatorului poate cauza dureri de spate și afecțiuni oftalmologice. Poziția corecta a corpului, respectiv ținuta corecta a spatelui este necesara pentru o coloana vertebrala sănătoasă.

Ghiozdanul reprezinta un element important în declanșarea dezechilibrelor posturale.

Greutatea ghiozdanului nu trebuie să depășească 10-20% din greutatea copilului, altfel duce la modificarea schemei principale a copilului-  o proiecție anterioară , apleacă trunchiul înainte pentru a-și menține poziția în ortostatism. Ghiozdanul ținut pe un umăr antrenează o proiecție a articulației umărului și o hiperlordoză la nivelul coloanei cervicale.  

Un ghiozdan greu înseamnă o presiune nefirească asupra coloanei, asupra mușchilor și articulațiilor, modificând schema corporală a copilului  prin posturile pe care și le însușește în fiecare zi.

  • In perioada copilăriei, apar modificări ca urmare a creșterii și dezvoltării osoase. Musculatura copiilor (în cazul în care nu fac sport) poate duce la devieri osoase deoarece obosește foarte repede și nu poate face fața creșterii în înălțime. Dacă mai adăugam și poziția în bancă la școală și acasă, statul în fața calculatorului și/sau televizorului, putem stabili premisele pozițiilor deficitare.
  • In perioada pubertară apar multe modificări la nivel osos. Modificările hormonale influențează creșterea osoasă și poate duce la dezechilibre între creșterea accelerată a corpului și dezvoltarea mai lentă a elementelor ce îl susțin (mușchi, ligamente).
  • In perioada adolescentină încep să se închidă cartilajele de creștere (mai repede la fete decât la băieți), de aceea este important să practice sport pentru a stimula creșterea osoasă.

Regulile esențiale ale unei poziții corecte pe scaun:

  • Atunci când are spatele sprijinit de spătarul scaunului, copilul trebuie să aibă șezutul apropiat de spatele scaunului. Trunchiul, coapsa și piciorul trebuie să formeze un unghi de 90˚.
  • In fața calculatorului, dispozitivul trebuie sa fie la înălțimea ochilor copilului sau doar puțin mai jos.
  • Coatele trebuie sa fie pe masă.
  • Picioarele trebuie sa stea pe podea, și nu balansate.
  • In timpul lucrului,unghiul biroului trebuie înclinat 10 -15˚
  • Scaunul trebuie sa fie tras sub banca, înclinat 10˚
  • Trebuie evitată poziția picior peste picior care poate dăuna mușchilor. Aceasta poziție poate afecta și partea de jos a spatelui odată cu zonă pelviană. Dacă totuși copilul simte nevoia să își miște poziția picioarelor, încrucișarea gleznelor este considerată o opțiune mai bună.

Mișcarea este foarte importantă în viața copiilor.

Poziția incorecta a copilului  poate cauza dureri de spate, senzația de incomoditate și de oboseală.

Se recomandă  pentru prevenirea aparițiilor deficiențelor fizice, o evaluare la specialist (doctor, kinetoterapeut).

Kinetoterapeut Adriana Ionașcu

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website

Vă așteptăm în clinica noastră pentru un program individualizat de recuperare medicală.